Hoinar-hoinărel

Vincent van Gogh sau floarea tristă

Despre operele unui artist este greu să vorbești în termeni descriptivi sau critici, mai ales dacă nu te pricepi mai deloc la arta. Poți spune doar că îți place sau nu, că îți transmite o stare sau te lasă rece. În cazul pictorului olandez Vincent van Gogh apare un sentiment contradictoriu. Pe de o parte m-a speriat privirea tulbură din multele autoportrete, mai ales alea cu urechea lipsă bandajată, iar la polul opus mă fascinează frumusețea culorilor, ale peisajelor și ale florilor care m-au surprins deopotrivă. Îmi plăcea tabloul cu floarea soarelui, vestitul său tablou, dar m-au surprins și cele noi descoperite în muzeul ce îi poartă numele, din Amsterdam. Florile de migdale, irișii, macii, florile din vaza albastră sunt doar câteva dintre acestea. Mulți copaci în floare, lanuri și peisaje, în care, în mare parte culoarea galbenă, preferata autorului, este dominantă.

 

Curios este faptul că pe 30 martie 1852, mama pictorului, Anna, a dat naștere unui copil căruia i-a pus numele Vincent-Willem, care s-a născut mort. Dar exact peste un an, pe 30 martie 1853, s-a născut un alt fiu căruia i-a fost dat același prenume. Acest copil a urmat școala locală de cadre didactice și casa parohială pentru educație religioasă, dorindu-și să devină pastor protestant asemena tatălui său. Dar a picat examenele de admitere la Universitatea din Leida. Este înscris la cursuri de trei luni la Bruxelles, dar le pica și pe acestea la final, fiind o dezamăgire pentru părinții lui.

 

La vârsta de 15 ani se mută într-o zonă minieră Borinage unde a susținut familii sărace cu ajutorul lecturilor din Biblie. Vincent a compromis lucrurile și de această dată. Interpretând exagerat textul evanghelic, a trăit în sărăcie și a locuit într-o colibă unde dormea pe podea și se hrănea cu apă și pâine. Tot ce avea a donat săracilor, iar pe cei bolnavi i-a îngrijit cu atenție. Și atunci decide să se mute la Paris și să se facă remarcat în lumea artei. Începe o perioadă frumoasă de colaborare cu artiști renumiți ai timpului dar și primele simptome de boală încă neidentificată ale pictorului. A fost mereu sărac, susținut financiar în întregime de fratele său Theo, care îi plătea o rentă lunară, iar în schimb Van Gogh îi trimitea picturile sale pentru ca Theo să încerce să i le vândă la galeria de arte unde lucra. În 15 luni pictează într-un ritm ireal aproximativ 200 de tablouri dar ajunge să fie internat într-un spital de psihiatrie, după ce încearcă să îl rănească, într-un acces de nebunie, pe prietenul său Paul Gauguin cu briciul și apoi își taie o ureche. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise unde pictează din nou, într-un ritm neomenesc, câte un tablou pe zi, ajungând să adune un număr de peste 70 de tablouri în mai puțin de două luni. În ziua de 27 iulie 1890 a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în umăr cu pistolul și a murit peste 2 zile. Totuși varianta de suicid este încă contestată de specialiști.

 

24257392_10214914407632469_338865192_n

O viață deloc limpede, cu neîmplinire religioasă, cu o serie de dezamăgiri aduse părinților, căsătorit și apoi divorțat cu o prostituată, cu crize de epilepsie și depresie, în care își mânca culorile de pe șevalet, intoxicându-se cu ele, iar apoi diagnosticat cu un șir de alte boli mintale – Vincent van Gogh lasă în urma sa lucrări de geniu. Valorificate, evident, doar după moartea acestuia și apreciate pentru tehnica sa unică de execuție.

Sentimentul cu care am rămas după vizita muzeului Vincent van Gogh din Amsterdam este că genialitatea se plătește cu jertfe prea mari. Că are un diagnostic sau chiar mai multe. Iar operele, care acum ne încântă privirea și au dat motive de îmbogățire negustorilor de replici ieftine și produse cu imprimeuri celebre, au fost născute din chinuri sufletești și dintr-o sărăcie lucie. Altfel privesc acum floarea-soarelui lui Van Gogh.  Este, de fapt, foarte tristă.

800px-Self-Portrait_(Van_Gogh_September_1889).jpg

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s