În cărțile astea scrise de Julian BARNES am făcut cele mai multe însemnări și m-am desprins de ele foarte greu. Nu neapărat subiectul banal, zic eu, al unui triunghi amoros m-a impresionat, ci felul în care au fost scrise. Constau doar din monologuri. Sunt descrise lucruri simple, dureroase și de multe ori nespuse sub forma reflecțiilor personajelor referitor la căsnicia ajunsă în impas, depresie, gândurile sincere și profunde ale unei femei ieșite deja la pensie care te dezarmează cu sinceritatea lor. Nu știam ca exista o primă carte înainte de ”Iubire etc”, și anume ”Trois”. Așa ca le-am luat, se pare că în ordine inversa. Asta a făcut lectura celei dintâi și mai interesantă. Cum de s-a ajuns unde s-a ajuns??? De la a-i sufla soția celui mai bun prieten până la cauzele revenirii, după ani și doi copii, în brațele celui părăsit.
”Pe scurt, a fost una din scenele alea pe care le întâlnești în orice căsnicie, când lucrurile se spun pe jumătate, iar deciziile se iau pe baza celor nespuse”.
”Oliver este inteligent, iar un om care își tratează inteligent propria depresie este insuportabil de privit. Pentru că o parte din tine simte că, într-o oarecare măsură inteligența l-a adus în situația în care este, dar nu are să îl și scoată din ea”.
”Regula sexului conjugal este, dacă vă interesează, ca după câțiva ani nu mai ai voie să faci nimic din ce nu ai făcut până atunci”.
”Și apoi, mame și fiice fără tată…știți povestea? Ce crede fiica adolescentă despre…admiratorii mamei? Sau ce crede mama despre admiratorii fiicei? A fost o perioadă de care niciuneia din noi nu îi face plăcere să își amintească. Ea era de părere ca eu sunt prea tânără pentru sex, iar eu eram de părere că ea era prea bătrână…”
”Credeți că la vârsta mea mai vreau dragoste? Nu, nu mai vreau. Acum prefer deux-pieces și un file de calcan. O carte scrisa cu stil și amabilitate în conversații. Dar în general vreau doar lucruri pentru alții- fiica și nepoatele mele. Din ce în ce mai mult îmi doresc din ce în ce mai putin. Vedeți, am sentimente atenuate”.
Și aș putea cita le nesfârșit. Dar mai bine, răsfoiți-o singuri!