Într-o lume în care nu ne mai uimește și mai ales, nu ne mai cucerește mai nimic, am găsit o pagină de facebook a unei fete Valentina, care creează bijuterii în America. A fost acea descoperire surprinzătoare a unui om care face lucruri minunate de-a dreptul, unice și cu mult har. Trebuie să recunosc că am fost mândră tare de faptul că este moldoveancă, din Cahul. Iar acum o cheamă Winters.


Dragă Valentina, recunosc că nu mă pot sătura să îți admir creațiile, executate cu atâta migală și precizie, dar și printr-o metodă neobișnuită, din câte văd. De unde vine acest tip de meșteșug?
Este unul folosit încă de pe timpurile Imperiului Roman, adică de acum 2000 de ani. Pe atunci se făceau bijuterii cu fire de sârmă ca și ornamente, dar și linguri, farfurii, coroane pentru regi. Pe parcursul mai multor decenii, acest meșteșug de wire wrap s-a dezvoltat prin adăugarea mai multor tehnici, precum laminarea, sudarea, țintuirea, finisarea suprafețelor etc.
Ce materiale folosești?
Am început să fac bijuterii din Clei polimeric (polymer Clay), apoi am combinat cu sârma, ulterior am trecut la metale. Nu m-am oprit aici și am continuat cu bijuterii din sârmă de cupru și din argint curat. Și desigur că am început să introduc pietre naturale, semiprețioase și prețioase
Ai creat și înainte de a ajunge în America sau doar acolo?
Am venit în SUA cu un program Work and Travel. Aici l-am cunoscut pe soțul meu care este american, dar am început sa creez bijuterii cu vreo 6 ani înainte, fiind un hobby. Făceam coliere cu cristale, pietre semiprețioase care le puneam pe ață. Cu timpul, aceste coliere mi s-au părut prea comerciale și am cautat altceva. Astfel am găsit lutul polymeric cu care ideile mele mi-au dat un orizont deschis spre lumea “handmade”. Iar inspirația a venit, evident, din amintirile mele despre plaiul natal, tradiția bogata, culorile aprinse și peisajele superbe. Dar, recunosc, amprenta și-au pus-o și alți bijutieri recunoscuți, de la care am învățat foarte mult.


Cine te-a învățat să lucrezi cu ele?
Nimeni. Am cumpărat cărți, materiale, scule și tutoriale și așa am învățat. Am început sa vând bijuterii de clay la târgurile și Festivalurile de Arta din Nevada, pe care clienții le-au apreciat de la bun început. Cu timpul am evoluat și am creat bijuterii industriale “Steampunk”, în compoziția cărora intrau și piese din ceasuri stricate. Acesta tranziție a fost un mare succes. Au urmat și bijuteriile din metal și pietre semiprețioase și prețioase. Pentru că sunt o perfecționista, a trebuit să învăț cum se fac și fotografiile profesionale, pentru a-mi pune în valoare bijuteriile.
Unde ai deprins arta frumosului?
În primul rând din familie. Apoi am făcut Școala de Arte din Cahul, unde am ocupat mereu locuri de vârf la competițiile de pictură. La liceu eram poreclita ”pictorița”, pentru că pictam pereții clubului de distracții. Apoi am studiat la Cluj-Napoca, la Facultatea de Științe Politice, secția Comunicare și Relații Publice (PR), timp în care am muncit la o fabrică de încălțăminte, creând modele noi. Ca sa fac un bănuț în plus, făceam genți și accesorii din piele și le vindeam la târguri din Transilvania.
Așadar, ai testat creativitatea în mai multe forme ale ei? De unde ai moștenit această calitate?
Tăticul meu, Dumnezeu să-l ierte, s-a ocupat de meșteșugăritul lemnului. Făcea mese, scaune, iar apoi și sobe. Toate căpătau forme artistice în mâinile lui. Mamei îi place să cânte operă prin casa, are o voce minunata, pe care a moștenit-o fratele meu Ruslan. Acesta este actor și cântăreț de opera la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Dar și ceilalți frați ai mei creează. Sora mea Daniela pictează și ea. În cazul ei, pasiunea pentru pictat a prins contur atunci când împreună cu soțul ei și-au deschis un restaurat și l-au decorat ei singuri. Vladimir, fratele mijlociu, m-a învățat cum să desenez animale. Cel mai important este, însă, că părinți ne-au susținut în tot ceea ce ne-am dorit să facem.
La fel vei face și tu, cu cele două fetițe ale tale?
Sigur că da, mai ales că atât Charlotte(8 ani), cât și Daniela(6 ani) au abilități creative. Foarte important este faptul că soțul accepta meseria mea și mă sprijină în toate. Pentru că nu aș putea sa nu creez.
Cum reacționează americanii când le spui că ești din Moldova?
Marea majoritate a americanilor nici nu știu de existența ei. Unii dintre ei știu, însă, că a fost o parte a României. Chiar soțul meu, care călătorise mult în Europa, nu auzise niciodată despre Moldova.
Este un hobby sau e vorba de o meserie din care se poate trăi decent?
La început a fost un hobby, acum este o pasiune care aduce bani. Se poate trăi și din handmade, cu multa muncă, creație unică, dar și promovare. Este un început frumos de afacere, pentru ca nu m-am oprit aici. Am început sa fac clase și tutoriale online prin care îi învăț pe studenți cum pot face bijuterii identice cu cele ale mele.
Care a fost cea mai scumpă bijuterie?
A fost cea de 225 de dolari.
Unde livrezi comenzile? În Europa ajung?
Livrez bijuterii în toată lumea. Și în Europa, desigur. Am avut livrări chiar și în România, și în Moldova. Cele mai multe au fost vândute în SUA, Canada și Tailanda. Bijuteriile pot fi comandate pe site-ul https://www.etsy.com/shop/valentinawinters.
Mulțumesc mult pentru interviu și așteptăm noutățile creative!
Și eu vă mulțumesc.
