Travaliu creativ

Vox Authors

vox-authors.png

Răscolind marea grădină internautică, am dat, cu ceva timp în urmă, de o revistă, care mi-a stârnit curiozitatea. Nume noi, mulți tineri, interviuri, opinii și clasamente, versuri și texte. Revista cultural-artistică VOX AUTHORS, este menită să susțină și să promoveze cultura în țară, dar și peste oceane, într-un mod creativ.  ”Ne-am propus să subliniem arta în forma ei pură, ca mod de exprimare, ca mod de vindecare de un cotidian cenuşiu, ca terapie pentru suflet, ca strigăt de emoţie, ca trăire. Să evidenţiem talentul, să încurajăm exprimarea liberă, neconstrânsă de convenţii şi de social, prin cele mai frumoase forme de artă. Dorim să luăm artistul de mână, iar arta să fie asumată. Pentru că nu există operă fără un artist, fără creatorul ei, fără un talent veritabil care să o susţină”, susține Roberto Kuzmanovic, cel care a fondat-o în anul 2016. Într-o lume a găștilor și ale grupurilor de interese bine conturate în mediul literar, revista, independentă de orice influență sau interes, încearcă să aducă în față oameni noi. În urma anunțurilor postate pe site-ul revistei, dar și a paginii de facebook, toți doritorii sunt invitați să trimită creațiile proprii pentru concurs, având șanse egale, apoi, să își regăsească numele pe paginile acesteia. Tocmai de aceea, veți găsi opinii, texte, și versuri, polemici, lipsite de orice fel de formate impuse.

Ideea a pornit de la acel butic de ziare și reviste din orașul natal al fondatorului, de unde tânărul Roberto, își cumpăra în copilărie reviste și care, ulterior s-a transformat în unul de murături. Iar dorința de a citi rămăsese neîmplinită. Nu ne mai miră faptul că murăturile se vând mult mai bine în ziua de azi, iar revistele literare și cele artistice nu pot supraviețui doar din vânzări, din păcate. Și atunci, apariția revistelor on-line au venit ca și soluții vindecătoare și compensatorii.

Ce mi-a plăcut mult în VOX AUTHORS a fost limbajul ușor, accesibil, libertatea de exprimare oferită mai ales tinerilor. Pentru a-i încuraja să își susțină punctul de vedere, pentru a le sublinia faptul că și opinia lor este una importantă. Iar tinerii vin, ca de obicei, cu acel suflu de gândire atipică și proaspătă.

Veți găsi în paginile revistei reflecții despre târgurile de carte, dar și sfaturi pentru cei care vor sa scrie un roman. Despre melodiile inspirate din cărți (cum ar fi Guns’N’roses – ”Catcher in the rye””, cântecul care face referire la romanul lui Salinger,„De veghe în lanul de secară” sau ”Symphathy for the Devil”  a celor de la Rolling Stones, bazat pe întâmplările din cartea „Maestrul și Margareta”, de Bulgakov) dar și despre filme realizate după cărți celebre și jurnale de călătorie. Veți putea descoperi oameni frumoși prin interviurile realizate cu scriitori, editori, fotografi și regizori, despre cinematografia românească dar și universalismul literaturii americane.

Astfel, ”creația artistică nu e sau nu ar trebui să fie un fel de a supraviețui, nici vreo repercutare a ceea ce ar putea înseamna viața ori rezultatele unor aptitudini ci mai cu seamă un „a fi” când „a fi” ne oferă absențe” motivează Roberto Kuzmanovic necesitatea care l-a împins spre această frumoasă provocare. Și atunci cum am putea să nu ne bucurăm că mai sunt tineri care nu renunță? Care își canalizează timpul și resursele pentru a menține și încuraja suflul artistic și pasiunile creative? Mai mult de atât, însăși creatorul revistei este un tânăr poet, dar care, însă, nu se consideră a fi nici scriitor, nici poet, ci ” probabil doar un mim care se scaldă într-o mare de cuvinte și le așează întro ordine menită să ridice semne de întrebare sau mai cu seamă, pentru ca oamenii să își ridice ironic sprâncenele.”

Vă las pe voi cei, iubitori ai literaturii și admiratori ai artei, să descoperiți frumoasa revista, oamenii și gândurile din ea, metaforele și mesajele.

 

Un gând despre „Vox Authors

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s